Asuinalueiden uudistaminen edellyttää voimien kokoamista ja yhteistä strategiaa. Avainasemassa ovat asukkaat sekä kaupunki, totesi Asuntomarkkinat 2017 -huippuseminaarissa puhunut Vahanen PRO Oy:n muotoilujohtaja Katja Soini.

Korjausrakentamisen tekniikka on Soinin mukaan – puutteistaan huolimatta – hyvin hallinnassa. Lähiöuudistaminen ei kuitenkaan ole varsinaisesti tekniikkalaji, vaan se perustuu luovuuteen ja taitoon tehdä yhteistyötä. Jokaiselle asuinalueelle on suunniteltava juuri sille sopivat ratkaisut – ei voi turvautua siihen, että näin on aina ennenkin jossain tehty.

Liikkeelle lähteminen ei ole helppoa, koska ei ole olemassa vakiintuneita menettelyjä eri osapuolten saattamiseksi yhteen. Lähiökehittäjän roolissa toimiva konsultti voi auttaa taloyhtiöitä ja kaupunkeja yhteisen sävelen löytämisessä.

-Kaupunki tarvitsee taloyhtiöitä strategisten tavoitteidensa edistämiseksi. Taloyhtiöt voivat parantaa energiatehokkuutta, tukea ikääntyneiden kotona asumista ja edistää digitalisaatiota.

 

Share This