Rakennuslehteen tuottamamme Vaikuttaja-artikkelisarjan henkilökuvassa on ohjelmistoalan startup-yrittäjä Julius Tuomikoski. Kolmekymppinen kasvuyrittäjä Julius tähtää kumppaneineen huipputoimijaksi rakennusalan ohjelmistoliiketoiminnassa – niin kotimaassa kuin kansainvälisillä markkinoilla. Lanseerausvaihetta lähestyvän Builderhead-projektinhallintaohjelmiston on tarkoitus antaa uusia eväitä rakentamisen tuottavuusloikkaan.

Juliuksen mielestä rakennusala on isossa kuvassa upea toimiala. ”Ehkä coolein kaikista. On jättimäisiä projekteja, vaativaa tekniikkaa, kiehtovia koneita ja laitteita, mutta ennen kaikkea aitoja, rehellisiä ihmisiä. Palaute tulee suoraan ja nopeasti.”

Ongelmiakin toki löytyy, suuriakin. Tuomikosken mukaan iso haaste juontuu pitkästä ja sekavasta arvoketjusta. ”Markkina toimii paljolti niin, että jokainen pyrkii optimoimaan vain omaa osuuttaan arvoketjussa. Kokonaisuuden kannalta tämä enemmänkin tuhoaa kuin tuo lisää arvoa. Rakennusyrityksissä paras osaaminen jää usein ikään kuin piippuun. Alan projektiluonteisuuden takia yritysten parhaita toimintamalleja ei pystytä skaalaamaan koko firman käyttöön.”

Investoinnit teknologiaan maksavat nopeasti itsensä

”Rakentamisteknologian kehitys pitää Suomessakin suunnata sellaisiin asioihin, jotka todella vaikuttavat rakentamisen tuottavuuteen. Houkutuksena on panostaa vain johonkin tuotantoketjun osaan. Siitä on vähän iloa, jos ja kun ongelma on systeeminen”, Tuomikoski toteaa.

Päähuomio tulisi Tuomikosken mukaan kiinnittää siihen, kuinka koko hanke hallitaan varhaisesta hankekehitysvaiheesta lähtien. ”Kun hanke etenee työmaavaiheeseen, sitä ei työmaalla enää juuri paremmaksi muuteta. Voidaan korkeintaan pelastaa, mitä pelastettavissa on.”

”Tuottavuusloikka on saavutettavissa kehittämällä kärsivällisesti perusprosesseja ja ottamalla käyttöön niiden hallintaa helpottavia ohjelmistotyökaluja. Toimintatavoissa ei välttämättä tarvita isoa revoluutiota, vaan merkittävä evoluutio voi hyvinkin riittää. Tuottavuusloikka onnistuu mainiosti ilman tekoälyäkin”, Tuomikoski uskoo.

Lue koko juttu Rakennuslehdessä

Share This