Laadukas rakentaminen edellyttää vahvaa asennetta ja monipuolista ammattitaitoa, mutta myös toimivaa vuorovaikutusta asiakkaiden ja hankkeiden kaikkien osapuolten kanssa. Avainasemassa on myös kumppaneiden ja työtovereiden kunnioitus ja heidän mielipiteidensä arvostaminen ja huomioon ottaminen.

Nämä laadun rakentajien ominaispiirteet on tunnistettu tänä vuonna toteutetussa kilpailussa, jossa on etsitty ja nostettu esille erityisen laadukasta ja esimerkillistä työtä tekeviä rakentamisen ammattilaisia. Laadun rakentaja 2020 -kilpailun järjestämisestä on vastannut Rakennusteollisuus RT yhteistyössä Rakennusliiton, Rakentamisen Laatu RALAn ja Rakennuslehden kanssa.

Kilpailun finaaliin on valittu kolme työnjohtajaa ja kolme työntekijää. Me olemme vastanneet finalisteja esittelevien videoiden ja lehtiartikkeleiden tuottamisesta.

Rakentamisen ammattilaisista koostuva raati valitsee kilpailun voittajan, joka julkistetaan lokakuussa.

Työnjohtaja on aidosti asiakkaan asialla

Rakennusinsinööri Sakari Aalto aloitti rakentajauransa kirvesmiehenä, kunnes pätevöityi muuntokoulutuksen avulla työnjohtajaksi. Hänen vastuullaan on ollut viiden laadukkaan kerrostalokohteen rakentaminen  Turkuun. Työnjohtokokemusta on myös Turun kaupunginteatterin peruskorjaus- ja laajennushankkeesta.

Vastaava työnjohtaja Tero Aaltonen on ollut Aallon kanssa samoilla työmailla seitsemän vuotta.  ”Sakarilla on asenne ja ammattiylpeys kohdallaan. Hänellä on sisäinen pakko tehdä hyvää laatua ja vaatia sitä muilta. Moni voisi ottaa hänestä oppia siitä, miten hommat tehdään tyylikkäästi, rauhallisesti ja laadukkaasti.”

Aalto on tunnettu myös asiakaspalveluhenkisyydestään. ”Meillä on ollut hyvin vaativia asiakkaita niin kauan kuin minä muistan. Se on hyvä, koska se siivittää laatua aina vaan ylöspäin”, Aalto toteaa. Lue lisää ja katso video!

Laadun rakentaja -ehdokas Sakari Aalto on tottunut tekemään ja vaatimaan laatua niin kirvesmiehenä kuin työnjohtajana

Itsekriittisyys ajaa työnjohtajaa jatkuvaan kehittämiseen

Tom Helenius aloitti rakentajauransa maalaus- ja tasoitetöissä sekä kosteusvahinkojen korjaajana. Opiskeltuaan työn ohella työnjohtajaksi hän on vetänyt työmaita NCC:llä ja Bonava Suomi Oy:ssä, jossa hän on vastannut viiden asuintalon ja pysäköintihallin rakentamisesta Espoon Vermonniittyyn.

”Minua ajaa eteenpäin se, että olen hyvin kriittinen omaan tekemiseeni. Haen aina sitä, että voimmeko tehdä jotain toisin ja paremmin – niin tuotannollisesti kuin taloudellisesti ja koko ajan korkea loppulaatu tähtäimessä”, Helenius toteaa.

Heleniukselle on tärkeää, että asiakkaat ovat asiakaspalveluun ja lopputuotteisiin tyytyväisiä, mutta hän soveltaa asiakaslähtöisyyttä myös työmaan johtamisessa. ”Jokainen urakoitsija, joka tulee meille töihin, on minulle asiakas niin kauan, kunnes luovutan mestan hänelle. Sen jälkeen meillä kääntyy asiakassuhde niin, että minä olen hänen asiakkaansa ja hän alkaa palvelemaan minua.”

Lue lisää ja katso video!

 

Laadun rakentaja -ehdokas Tom Helenius johtaa tiukasti, mutta innostavasti

Nuori työmaapäällikkö panostaa ihmisläheiseen johtamiseen

Kolmekymppinen Pekka Ruokonen on johtanut Supercellin puurunkoisen pääkonttorin rakentamista Helsingin Jätkäsaaressa. Hän ei hätkähtänyt tilaajan kovia laatuvaatimuksia – ”maailman parasta piti syntyä” – vaan otti hankkeen alusta lähtien vakuuttavasti haltuunsa ja sitoutti hankkeen kaikki osapuolet tilaajan arvoihin ja odotuksiin.

Laatutietoinen rakentaminen ei ole Ruokosen mukaan rakettitiedettä: ”Jos työntekijän osaaminen, työturvallisuus ja työssä viihtyvyys ovat kunnossa, laatua syntyy lähes itsestään”, Ruokonen kiteyttää.

Työmaan johtamisessa Ruokonen korostaa ihmisten kunnioittamisen ja mielipiteiden  arvostamisen merkitystä: ”Osoitetaan se myös käytännön teoin. Ollaan tiukkoja, mutta samalla reiluja ja rehtejä muita kohtaan. Eikä tuhlata energiaa syyllisten etsimiseen, vaan etsitään yhdessä ratkaisuja.” Lue lisää ja katso video!

Laadun rakentaja -ehdokas Pekka Ruokonen ei hätkähtänyt Supercellin kovia laatuvaatimuksia

Neljän naisen maalaritiimi tekee hienoa jälkeä tuottavasti

Erikoismaalari Henna-Riikka Erolan johtama neljän naisen maalaritiimi on tehnyt laadukasta yhteistyötä Skanskan työmailla runsaan kolmen vuoden ajan. Parhaillaan on käynnissä Lahdessa Kivimaan koulun peruskorjaus ja laajennus sekä liikunta-alueen uudistaminen. Erolan lisäksi monitaitoiseen ja itseohjautuvaan tiimiin kuuluvat Essi Eerola, Saaramaria Hautakangas ja Kirsi Laakko.

”Me teemme paljon muutakin kuin perinteistä pintakäsittely- ja maalaustyötä. Esimerkiksi palokatkojen tekeminen, vedeneristystyöt, tiivistyskorjaukset ja kipsilevyseinien nauhoitukset sujuvat meiltä mainiosti. Yleensä ei sanota mihinkään työhön, että en osaa tai ei kuulu minulle. Kaikki kelpaa”, Erola kertoo.

Rakennuspäällikkö Ilkka Halisen mukaan sekä työnantaja että asiakkaat ovat olleet tiimin työhön erittäin tyytyväisiä. ”Kun olen kymmeniä vuosia toiminut tällä äijävaltaisella alalla, niin on aivan loistavaa nähdä upeita nuoria naisia, jotka tekevät todella hyvää laatua tuottavasti.” Lue lisää ja katso video!

Laadun rakentaja -ehdokkaana oleva maalaritiimi tekee hienoa jälkeä tuottavasti

Tinkimätön ja monitaitoinen tiimipelaaja Kuopiosta

Kirvesmies Jani Hartikainen kuopiolaisen rakennusliikkeen KUMONI Oy:n monipuolinen luottomies. ”Hänet voi laittaa huoletta mihin tehtävään tahansa, Hän ymmärtää hyvin kokonaisuuden ja tulee mainiosti toimeen eri osapuolten kanssa”, kehuu toimitusjohtaja Pasi Pitkänen.

Pyrin tekemään työni aina niin hyvin, ettei muiden tarvitse minun jälkiäni korjailla. Ja haluan jättää oman mestani aina siihen kuntoon, että muiden on siitä helppo jatkaa”, Hartikainen itse sanoo.

Hartikainen on nokkamiehenä kolmihenkisessä monitoimiurakkaryhmässä, joka on nyt neljättä vuotta yhdessä. Tiimityön korkeakoulun ovat Hartikaiselle muodostaneet jalkapalloareenat eri puolilla Suomea. Hän oli seitsemän vuotta Kuopion Palloseuran edustusjoukkueen kapteeni. Lue lisää ja katso video!

Laadun rakentaja 2020 -kilpailun ensimmäinen ehdokas Jani Hartikainen on tinkimätön tiimipelaaja

 

Työturvallisuuteen omistautunut suurten kohteiden mies

Rakennusmies Jekora Vornanen on yli 10 vuoden ajan ollut alue- ja työsuojeluvaltuutettuna useissa kohteissa. Nyt hän johtaa NCC:n työturvallisuustiimiä Oulussa toteutettavassa Tulevaisuuden sairaala 2030 -allianssihankkeessa.

Asenteet ovat Vornasen mukaan avainasemassa kaikessa työturvallisuustyössä: ”Sinun pitää uskaltaa haastaa itsesi ja asenteesi joka aamu ja päivä, jotta voit vaatia oikeaa asennetta myös muilta.”

Käytännön työturvallisuustyössä avainasemassa ovat säännöllisesti tehtävät TR-mittaukset. ”Työturvallisuutta ei voi mitata liian tarkasti. Kulkiessani työmaalla huomaan nopeasti, mitkä asiat on oikein ja mitkä väärin. Jos siellä on jotain akuuttia ongelmaa, kuten vaikkapa putoamissuojat, niin pyydän korjaamaan ne välittömästi.” Lue lisää ja katso video!

Laadun rakentaja -ehdokas Jekora Vornanen ottaa työturvallisuuden vakavasti, mutta pilke silmäkulmassa

 

Share This