Asuntomarkkinat 2019 -tapahtumassa huipentuneen asuntomarkkinoiden ilmastoaiheisen innovaatiokilpailun voitti Leanheatin tekoälyä hyödyntävä IoT-ratkaisu, joka valvoo, ohjaa ja optimoi kaukolämmitteisten rakennusten lämpötilaa ja kosteutta. Jo yli 100 000 asuntoon ympäri maailmaa asennettu järjestelmä parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta, tehostaa kaukoläpöyhtiöiden toimintaa ja luo asukkaille terveellisemmän sisäilmaston. Lue lisää!

Innovaatiokilpailun muut finalistit olivat

VAV Kaskelantie 1 on Suomen suurin ja pääkaupunkiseudun ensimmäinen kerrostalohanke, joka täyttää pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin tiukentuneet kriteerit. Kohteessa tehdyn hiilijalanjälkitutkimuksen mukaan Kaskelantie 1:n hiilijalanjälki on 17 prosenttia  pienempi vastaaviin kohteisiin verrattuna. Materiaalien valinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota päästöttömyyteen ja kemikaaliturvallisuuteen. Rakennustyömaan jätteistä kierrätettiin 73 prosenttia. VAV Asunnot Oy:lle kohteen rakensi kvr-urakkana NCC Suomi Oy.

Bionova Oy:n kehittämän One Click LCA -ohjelmiston avulla voidaan nopeasti ja helposti – jopa alle tunnissa – tehdä rakennusprojektien ja -tuotteiden elinkaariarvio ja ympäristövaikutusten analysointi. Ohjelmisto hyödyntää rakennuksen tietomallia tai myös muita aineistoja, esimerkiksi kustannuslaskennan määrätietoja, jotka muunnetaan ympäristövaikutuksiksi. Tämä suomalainen innovaatio on jo käytössä yli 50 maassa.

Asuntomarkkinoiden innovaatiokilpailun järjestivät Business Finland, ympäristöministeriö ja sen KIRA-digi-hanke sekä Suomen Asuntotietokeskus.

Asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinnon ovat aiemmin voittaneet

  • Blok Oy )2018)
  • Fira Palvelu Oy:n kahden viikon putkiremontti (2017)
  • Skaala Alfa cLean ilmanvaihtoikkuna (2016)
  • Fira Palvelu Oy:n putkiremonttikonsepti (2015)
  • Keijo Ullakko, Lakea Oy (2014)
  • Riihimäen Peltosaaren asuinalueen kehittämishanke (2013)
  • HOAS-laboratorio (2012)

 

Share This