Rakennuslehden VAIKUTTAJA-sarjassa esittelemme Ilmarisen tiimi- ja rakennuttajapäällikön Niina Nurmisen, joka on rakennuttamisen rautainen ammattilainen ja kiinteistöjen ylläpitokulttuurin intohimoinen kehittäjä. Yli 20 vuoden rakennuttamiskokemuksella Nurminen ottaa räväkästi kantaa rakentamisen laatuun ja sen puutteisiin.

Rakentamisen laatuhaasteita on Ilmarisella taklattu esimerkiksi siten, että hankkeissa on pitkään ollut Fise-pätevyyden omaava henkilö tarkistamassa rakennesuunnitelmat rakennus- ja talotekniikan osalta. ”Nämä kokeneet asiantuntijat paikantavat nopeasti suunnitelmissa olevat virheet. Suunnittelijoilta olen joutunut toistuvasti kysymään, miksi niiden oman tarkastuksen jäljiltä liittyy niin paljon puutteita”, Nurminen kritisoi.

Nurmista kummastuttavat myös laiminlyönnit talotekniikan toimintakokeissa ja varsinkin niiden valvonnassa. ”En voi käsittää, miksi eteemme tulee vieläkin kohteita, joiden toimintakokeiden tekemisestä ja tuloksista kerrotaan muunneltua totuutta. Menneiden aikojen huhupuheet tarkastuspöytäkirjojen tekemisestä huoltoasemien baareissa taitavat yhä pitävän joissakin kohteissa paikkansa.”

”Tulemme puuttumaan tähän entistä tiukemmin, koska meidän tehtävämme on tarjota parhaat mahdolliset olosuhteet tilojen käyttäjille. Meille on tärkeätä havaita ja korjata mahdolliset ongelmat ennen kuin asiakas muuttaa tiloihinsa”, Nurminen jyrähtää.

Nurminen kummastelee myös sitä, miksi varsinkin korjaushankkeissa samat ongelmat tulevat eteen uusina ja ihmeellisinä asiana, vaikka juuri on perusparannettu tai korjattu vastaavanlainen kohde. ”Miksi aiemmista hankkeista ei opita riittävästi eikä varmisteta, että tieto siirtyy talon sisällä eri portaisiin”, Nurminen kysyy.

Rakennuslehden lukijoille tarkoitettu juttu löytyy kokonaisuudessaan täältä

Share This