Kirjoitimme Rakennuslehteen jutun Aalto-yliopiston professorista Olli Seppäsestä, joka on tällä hetkellä keskeinen vaikuttaja rakentamisen kehittämisessä. Rakentamisen tuottavuuden parantaminen hukkaa vähentämällä on kiehtonut Seppästä kesätöistä lähtien. Hän on kehittänyt siihen ratkaisuja niin ohjelmistoalan kansainvälisenä sarja- ja kasvuyrittäjänä kuin rakentamisen systeemiseen muutokseen tähtäävän Building 2030 -konsortion vetäjänä.

Aalto-yliopiston ja 21 yrityksen muodostaman Building 2030 -konsortion tavoitteena on saada aikaan koko rakennusalaa koskeva systeeminen muutos ja haastaa samalla konsortion jäsenet muuttamaan toimintatapojaan. Konsortiolla ei ole määräaikaa, vaan yhteistyötä ja tutkimusta tehdään niin kauan, kun kiinnostavaa tutkittavaa riittää.

”Luottamus on keskeinen muutosajuri. Se on kuin öljyä rattaissa ja vastaisku rakennusalalle ominaisen kyräilyn ja epäilyn ilmapiirille. Jos ei ole luottamusta, tieto ei liiku eivätkä kokemukset vaihdu emmekä pysty ottamaan käyttöön uusia teknologioita ja toimintatapoja”, Seppänen toteaa.

Building 2030 -vaikuttamisselvityksen mukaan rakentamisen prosesseissa riittää kehittämistä: ”Nollavirheluovutukseen ylsi vain reilu kolmannes hankkeista. Ne pysyivät aikatauluissaan hyvin, mutta kustannustavoite toteutui vain puolessa hankkeista. Tuntuukin siltä, että ostamme edelleen aikaa rahalla ja laadusta tinkien”, Seppänen kiteyttää.

Kehittämisen keihäänkärkenä on tahtituotanto, jonka käyttöönotto rakennustyömailla on yleistynyt vauhdikkaasti paljolti Building 2030 -yhteistyön ansiosta. Tahtituotanto on liukuhihnan tapainen tuotantoprosessi, jossa identtiset työpaketit seuraavat keskeytyksettä toisiaan.

Rakennuslehdessä julkaistu, lehden tilaajille tarkoitettu artikkeli löytyy kokonaisuudessaan täältä!

Share This